Ismail Kadare

 • Si ta shpëtojmë Kadarenë nga Kadareja? [II]

  Parrhezia është versioni sekular i rrëfimit të krishterë ose anasjelltas dhe Kadare para se të kërkojë nga ne që të konvertohemi kolektivisht në Krishtërim, më saktësisht në Katolicizëm, bën mirë që së pari ai vetë të jetë i krishterë, të bëhet një i tillë dhe të rrëfehet për mëkatet...
 • Truqet sekrete të Kadaresë

  Kësisoj, Kadareja ngelet i madh, sikurse në shumë aspekte të tjera artistike, në mbulesën simbolike që ia bëri asaj që rrekej ta thoshte. Por, të rrezikuarit e Kadaresë shkonte gjer tek të shkruarit e kësaj novele. Ajo do të lindte vetëm kur regjimi i vjetër po vdiste…...
 • Si ta shpëtojmë Kadarenë nga Kadareja? [I]

  Jacques Derrida shkruante se mungesa e autorit është kusht i domosdoshëm për mbijetesën e gjuhës. Ai madje thotë se kjo ndodh krejt natyrshëm, sepse “të shkruash do të thotë të tërhiqesh prapa, të mos banosh brenda tekstit, por ta braktisësh atë....
 • Why Ismail Kadare Should Win the 2013 Nobel Prize in Literature

  I should hate Ismail Kadare because, apparently, he has collaborated with Enver Hoxha’s regime, and didn’t protest strongly enough the cruelties of communism—cruelties similar to those of communist Yugoslavia that have wreaked havoc on my family for more than three generations. ...