Krimea

  • SHBA ka instaluar një qeveri neo-naziste në Ukrainë

    Sipas New York Times-it, “Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian e kanë konsideruar revolucionin këtu si një lulëzim të demokracisë, një largim nga  autoritarizmi dhe kleptokracia e ish-Bashkimit Sovjetik.” (Pas Triumfit Fillestar, Liderët e Ukrainës përballën me besueshmërinë, NYTimes.com, 1 mars 2014). “Një lulëzim i Revolucionit Demokratik”? Realiteti është ndryshe. Është një...
  • Ukraina, një histori e shkurtër e Krimesë

    Gadishulli i Krimesë u pushtua nga Rusia në shekullin 18-të nën Katerinën e Madhe. Krimea u bë pjesë e Ukrainës në vitin 1954, kur udhëheqësi sovjetik Nikita Hrushovi transferoi juridiksionin nga Rusia. Krimea zyrtarisht u bë pjesë e Ukrainës së pavarur pas kolapsit sovjetik të vitit 1991. Sot porti...