Ukraina

 • RUSIA DHE EVROPA – I –

  A është Rusia në Evropë? Ku është Evropa Pas vdekjes së Titos më 4 maj 1980, u rritën tensionet ndëretnike në Jugosllavi, më tej me periudhën e Millosheviqit ajo pothuajse u kthye në një Serbo-Sllavi. Ka shumë teori në lidhje me shpërbërjen e Jugosllavisë; një prej tyre thotë se Jugosllavia...
 • SHQIPTARËT NË UKRAINË

  Si të ndihmohet kulturalisht diaspora shqiptare në Ukrainë, Siri, Argjentinë?! E para, të ndahet një fond i përbashkët nga Republika e Shqipërisë dhe Republika e Kosovës, që do t’i dedikohej vetëm disa nevojave për këtë diasporë të veçantë, në rrafshin kulturor dhe arsimor. Bie fjala, nëse komuniteti i Ukrainës...
 • Kiev snajperët ishin punësuar nga udhëheqësit e 'Sheshit Evropian' – tregon një audio inçizim i rrjedhur nga lidhja telefonike mes Eshton e BE-së dhe Paer të Estonisë

  Snajperistėt që qëlluan në drejtim të protestuesve dhe policisë në Kiev dyshohet se janë punësuar nga udhëheqësit e ‘Sheshit Evropian’ në Kievë, sipas një bisede të rrjedhur telefonike ndërmjet shefit të punëve të jashtme të BE-së Catherine Ashton dhe ministri i punëve të jashtme të Estonisë, e cila ka...
 • Ukraina, një histori e shkurtër e Krimesë

  Gadishulli i Krimesë u pushtua nga Rusia në shekullin 18-të nën Katerinën e Madhe. Krimea u bë pjesë e Ukrainës në vitin 1954, kur udhëheqësi sovjetik Nikita Hrushovi transferoi juridiksionin nga Rusia. Krimea zyrtarisht u bë pjesë e Ukrainës së pavarur pas kolapsit sovjetik të vitit 1991. Sot porti...